הרשמו למבצע
background image
חשוב לדעת

מי מתאים? מטופלים חרדים מטיפולי שיניים
כמה עולה? בהתאם לאופי ההליך
זמן החלמה- מהיר יחסית
תוצאות- קבועות לעשרות שנים

פחד מרופא שיניים

חשוב לדעת

מי מתאים? מטופלים חרדים מטיפולי שיניים
כמה עולה? בהתאם לאופי ההליך
זמן החלמה- מהיר יחסית
תוצאות- קבועות לעשרות שנים

פחד מרופא שיניים, חרדה דנטלית ופוביה דנטלית הן הפרעות הגורמות לאנשים להימנע מטיפולים וביקורים חשובים אצל רופא השיניים. אנשים עם חרדה דנטלית חווים לחץ מוגבר ממרפאת השיניים ולכן נמנעים מביקור אצל רופא השיניים.

ישנם אנשים הסובלים מפוביה דנטלית, שהיא מצב חמור יותר המתאפיין בפחד בלתי הגיוני, הם נמצאים בפאניקה מטיפולים דנטליים והם מעדיפים לסבול מחלת חניכיים, כאבי שיניים ואף אובדן שיניים מאשר לבקר אצל רופא השיניים.

אנשים עם פוביה או חרדה דנטלית נמצאים בסיכון גבוה למחלת חניכיים ואובדן שיניים. נוסף על העלות הכספית הכרוכה בהימנעות מטיפולים דנטליים הכרחיים, יש גם מחירים רגשיים להימנעות מביקור אצל רופא שיניים כולל מודעות עצמית מוגברת ופגיעה בביטחון העצמי. אף מטריד יותר מכך, היא העובדה שמחקרים מראים שהזנחה דנטלית יכולה להוביל לבעיות בריאותיות חמורות כגון מחלות לב, שבץ וסוכרת.

רצינו שתדעו

ברשת מרפאות השיניים הפרטיות השומר, בניהולו של ד״ר ערן שומר, המתמחה בטיפולי שיניים בהרדמה כללית, הרדמה הכרתית, גז צחוק וסדציה עמוקה המונעים חרדה דנטלית, מבצעים התאמת כתרים בטכנולוגיה המתקדמת בישראל בתוך שעות בודדות! אצלנו כל מטופל עובר הדמיה ממוחשבת במכשור חדשני שקובעת את מיקומם המדויק של השתלים לצורך השיקום העתידי המושלם שעתיד לבוא, להפחתת הכאב בהליך וגם להחלמה מהירה והכל במחירים ללא תחרות! והחודש, תוכלו לעבור צילום פנורמי בשווי 200 שקלים ללא עלות וללא התחייבות. מהרו להירשם לפגישת ייעוץ בחינם.


מי סובל מחרדה ופוביה דנטלית?

אם אתם מפחדים מרופא השיניים אתם לא לבד. סקר שנערך על ידי איגוד האנדודונטיים האמריקאי מצא ש- 80 אחוז מהמבוגרים האמריקאים מפחדים מרופא השיניים, יותר ממחצית אומרים שפחד זה מונע מהם ללכת לרופא השיניים. בין 5-10 אחוז מהמבוגרים האמריקאים נחשבים לבעלי פוביה דנטלית - אנשים אלו כל כך מבועתים מטיפול שיניים עד שהם נמנעים מטיפול דנטלי בכל מחיר.

נשים וילדים מדווחים יותר על חרדה דנטלית לעומת גברים ומבוגרים. באופן מובן אנשים נוטים לפחד יותר מפרוצדורות פולשניות כמו השתלת שיניים, הרמת סינוס, השתלת עצם בלסת, הזזת עצב, עקירה כירורגית וכדומה מאשר טיפול פחות פולשני כמו ניקוי שיננית או סתימה רגילה.

רצינו שתדעו

ברשת מרפאות השיניים הפרטיות השומר, בניהולו של ד״ר ערן שומר, המתמחה בטיפולי שיניים בהרדמה כללית, הרדמה הכרתית, גז צחוק וסדציה עמוקה המונעים חרדה דנטלית, מבצעים התאמת כתרים בטכנולוגיה המתקדמת בישראל בתוך שעות בודדות! אצלנו כל מטופל עובר הדמיה ממוחשבת במכשור חדשני שקובעת את מיקומם המדויק של השתלים לצורך השיקום העתידי המושלם שעתיד לבוא, להפחתת הכאב בהליך וגם להחלמה מהירה והכל במחירים ללא תחרות! והחודש, תוכלו לעבור צילום פנורמי בשווי 200 שקלים ללא עלות וללא התחייבות. מהרו להירשם לפגישת ייעוץ בחינם.


סיבות למצוקה וחרדה דנטלית

הסיבות לחרדה או פוביה דנטלית הן רבות וכוללות גורמים שקשורים ולא קשורים לרפואת שיניים בין היתר:

  1. פחד מכאב.
  2. תחושת חוסר שליטה.
  3. מבוכה או בושה ממצב ומראה השיניים שלהם, וכן מהתנהגותם המפוחדת.
  4. נסיונות עבר. ניסיונות אלו לא בהכרח כוללים כאב פיזי בעת ביקור אצל רופא שיניים אלא גם חוויות לא נעימות מבחינה פסיכולוגית כמו השפלה על ידי עובדים בתחום הדנטלי או משפחה וחברים.
  5. היסטוריה של התעללות. פוביה דנטלית נפוצה באנשים אשר חוו התעללות מינית בייחוד ילדים. התעללות פיזית או רגשית בידי גורם בעל סמכות עשויה גם כן לתרום לפוביה דנטלית בייחוד בשילוב עם נסיונות עבר רעים עם רופא שיניים.
  6. רופאי שיניים לא אכפתיים. כאב שנגרם על ידי רופא שיניים שנתפס כקר או שתלטני הוא בעל השפעות פסיכולוגיות שליליות.
  7. למידה מצפייה או למידה עקיפה. אם הורה או מטפל מבועתים מרופא שיניים, הילדים לומדים גם כן לפחד מרופא שיניים, אפילו אם לא חוו ניסיון רע בעבר. שמיעת “סיפורי אימה” דנטליים מאנשים, או חשיפה לתמונות שליליות בתקשורת עשויה לעורר פחדים.
  8. פוסט טראומה. מחקרים מצביעים על כך שאנשים אשר חוו חווית דנטליות נוראיות סובלים מסימפטומים טיפוסיים שמדווחים על ידי אנשים החווים הפרעת פוסט-טראומה, אשר מתאפיינת במחשבות חוזרות של החוויה השלילית וסיוטים.
  9. פחד ממחטים (פוביה ממחטים), זריקות, קידוחים, הקאה וכדומה.
  10. טיפול יקר או נרחב.
  11. חוסר תקווה וציפייה שההזנחה או המצב הקיים הוא מאוחר מידי לטיפול.
  12. תופעות שליליות לתרופות או אי השפעתן בהרגעה ומניעת כאב.

אסטרטגיות להתמודדות עם חרדה דנטלית

ישנן מגוון התנהגויות וגישות פסיכולוגיות להתמודדות עם חרדה או פוביה דנטלית. שיטות יעילות אלו כוללות:

  1. הבנה שאנשים נוספים חולקים את הפחדים הללו ומוכנים לעזור לכם להתמודד עימם באמצעות קבוצות תמיכה, חלקן אפילו באינטרנט. פסיכולוגיים מקצועיים ופסיכותרפיה עשויים לעזור במקרים יותר חמורים.
  2. זהו את הפחדים שלכם ולימדו, כמה הציפיות שלכם מציאותיות או לא, איזה טיפולים אפשריים ובמה הם כרוכים, איך לבחור את רופא השיניים הנכון ותחומי מומחיות. דונו עם רופא השיניים שלכם על הטיפול שלכם כך שתדעו למה לצפות. בקשו מידע נוסף והפנייה למקורות מהם אתם יכולים לקרוא יותר בבית ואף ערכו חיפוש באינטרנט.
  3. בחרו צוות דנטלי שמבין עניין בטכנולוגיה, ובעל כלים ויכולות שיגרמו לכם לחוש בטוחים ושדואגים לכם, צוות בעל סבלנות ויכולות שיבטיחו שהתהליך יתרחש כמתוכנן.
  4. ספרו לצוות הדנטלי על החרדות והפחדים שלכם. תקשורת טובה בין רופא למטופל היא מרכיב חשוב להקלה על חרדה ופוביה דנטלית. הביעו בפתיחות את הדאגות שלכם, והצוות יתאים את הטיפול לצרכים שלכם.
  5. לפני תור לרופא שיניים, אכלו מאכלים עשירים בחלבונים, שיוצרים אפקט מרגיע, הימנעו ממאכלים עשירים בקפאין וסוכר, כיוון שהם עשויים לגרום לכם להיות מתוחים או עצבניים.
  6. תרגלו טכניקות של הרפייה כמו נשימה עמוקה, דמיון מודרך ואף היפנוזה.
  7. שלטו בסיטואציה עד כמה שניתן. לדוגמא בחרו את הזמן הנוח עבורכם לתור כאשר אתם פחות ממהרים ומוטרדים. קבעו סימן מוסכם עם הרופא למשל הרמת יד שמיידעת את הצוות שאתם מרגישים לא בנוח וצריכים הפסקה או לומר להם משהו.
  8. נצלו את הציוד בקליניקה המשמש להסחת דעת. בחלק מהקלינקות יש טלוויזיה, חלון, מוזיקה או משקפי מציאות מדומה כדי לבדר אותך. כריות, שמיכות ותרפיה ארומטית כדי לסייע להרגיע מטופלים.

פחד מרופא שיניים

התגברות על חרדה ופוביה דנטלית

יותר מ- 15% מהמבוגרים בארה”ב נמנעים מרופאי שיניים בגלל תפיסות מוטעות ופחדים. הנה מספר אסטרטגיות שיעזרו לכם להילחם בחרדה ופוביה דנטלית.

טכנולוגיות פרמקולוגיות להתמודדות עם חרדה ופוביה דנטלית בשילוב עם שיטות התנהגותיות ופסיכולוגיות, רוב האנשים עם חרדה או פוביה דנטלית לרוב זקוקים לעזרה פרמקולוגית כדי להתמודד במהלך תורים לרופא השיניים. ישנן מגוון שיטות סדציה ברפואת שיניים, שיכולות להקל על פחד וחרדה אך לא לגמרי מעלימות את הכאב. לכן פעמים רבות משתמשים בסדציה בשילוב עם הרדמה מקומית כדי לשלוט בכאב המקומי. סדציה או הרדמה ברפואת שיניים מורכבת מ:

סדציה אוראלית שאינה מערבת מחטים - אתה נוטל את הכדור שהופך אותך לרגוע יותר ולעיתים ישנוני יותר במהלך הטיפול הדנטלי. לאחריו תישאר בהכרה ותוכל לתקשר ולהגיב לצוות הרפואי.

גז צחוק - סדציה נשאפת מערבת נשימה של תחמוצת חנקנית (גז צחוק) דרך מסכה המולבשת מעל האף. גז צחוק גם כן מתבצע בהכרה, מרגיע אותך ומנתק אותך מהסיטואציה. אצלנו מתמחים בטיפולי גז צחוק למבוגרים, תוכל לקרוא על כך במאמר גז צחוק למבוגרים

סדציה IV - סדציה ורידית ניתנת עם מחט ישירות לווריד ביד. זוהי גם כן סדציה הכרתית, אתם נושמים עצמאית ומגיבים להנחיות מילוליות. קראו עוד על טיפולי שיניים תחת סדציה ורידית

הרדמה כללית - טיפולי שיניים בהרדמה כללית או הרדמה מלאה הם למעשה סדציה עמוקה שבה אינכם בהכרה ואינכם מרגישים כאב אפילו ללא הרדמה מקומית. ייתכן ולא תנשמו עצמאית ולא תוכלו להגיב לפקודות מילוליות. זו בדרך כלל הדרך בה בוחרים רוב רופאי השיניים. טיפולי שיניים בהרדמה כללית חייבים לבצע בחדר ניתוח ובליווי רופא מרדים וציוד מתאים כולל ציוד החייאה.

סדציה אוראלית היא נפוצה ויעילה ביותר אולם בישראל לרוב משתמשים בה אצל ילדים. הרדמה כללית וסדציה IV מתאימות במקרים שהטיפול הנדרש הוא ארוך או מסובך או עבור אנשים עם צרכים מיוחדים, אך גם עבור מטופלים בעלי פוביה דנטלית חמורה. סדציה IV, סדציה נשאפת וטיפולי שיניים תחת הרדמה כללית הן שיטות הרדמה יעילות, אולם הן ניתנות בתוספת תשלום ועשויות להגביר את הסיכוי למחלות קרדיווסקולריות ובעיות נשימה. כל התרופות צריכות להינתן בהשגחה ולהיות מנוטרות על ידי מומחים בתחום הדנטלי כמו רופא שיניים מרדים המוכשר במיוחד לספק חווית טיפול וסדציה דנטלית בטוחה.


אודות כותב המאמר ד״ר ערן שומר

המאמר שלפניכם נכתב ע״י ד״ר ערן שומר המבצע את כל מגוון הטיפולים הדנטליים בדגש על טיפולי שיניים מורכבים בהרדמה כללית (השתלת שיניים, הרמות סינוס והחלפת כל השיניים בפה) למטופלים הסובלים מחרדה דנטלית בעזרת צוות מיומן ומנוסה. ד״ר ערן שומר עבר קורסים רבים בהם קורס הרדמה כללית והוא מורשה לבצע טיפולים בהרדמה כללית מטעם משרד הבריאות. כל הניתוחים מבוצעים בחדרי הניתוח המובילים בישראל. תוכלו להתרשם ולקבל המלצות על ד״ר ערן שומר הפועל באזור חיפה, קריות ובכל אזור הצפון ולקרוא ביקורות ומכתבים שמוענו לרשת הבוטיק ה-שומר ולד״ר ערן אישית במהלך פגישת הייעוץ.

pointer arrow

הדרך לחיוך המושלם מתחילה כאן!