הרשמו למבצע
background image
חשוב לדעת

מתי עוקרים? רק שאין ברירה
כמה עולה? מאות שקלים ובהתאם לעקירה
זמן החלמה- מספר ימים
גורם מרכזי לעקירה- זיהום או נזק לשן

עקירת שן

חשוב לדעת

מתי עוקרים? רק שאין ברירה
כמה עולה? מאות שקלים ובהתאם לעקירה
זמן החלמה- מספר ימים
גורם מרכזי לעקירה- זיהום או נזק לשן

אף אחד אינו מחכה לשמוע את המילה עקירה, אך רוב הישראלים עוברים עקירת שן בשלב כלשהו בחייהם לטובת בריאות הפה שלהם. ישנן מגוון סיבות שבגינן רופא השיניים ימליץ על עקירת שן בהם: זיהום בשן או עששת עמוקה, מחלת חניכיים (מחלה פריודונטלית), נזק שלא ניתן לתיקון בעקבות טראומה, שן כלואה - בדרך כלל עקירת שיני בינה, לצורך השגת מקום עבור יישור שיניים ולצורך התאמת תותבות או שתלים דנטליים.

במדריך זה נסביר ונפרט למה עליכם לצפות בעת עקירת שן. אנשים רבים חוששים שעקירה היא כואבת, אך טכניקות אלחוש מודרניות גורמות לתהליך להיות נוח ככל הניתן. תרגישו מעט כאובים לאחר מכן אולם בהמשך נספק לכם צרור עצות מועילות כדי לסייע להחלמה לאחר עקירת שן.

רצינו שתדעו

ברשת מרפאות השיניים הפרטיות השומר, בניהולו של ד״ר ערן שומר, המתמחה בטיפולי שיניים בהרדמה כללית וסדציה עמוקה, מבצעים טיפולי שיניים בטכנולוגיה המתקדמת בישראל ובמחירים ללא תחרות! אצלנו תוכלו לקבל צילום פנורמי להערכת מצב השיניים בפה בשווי 200 שקלים ללא עלות וללא התחייבות. מהרו להירשם לפגישת ייעוץ בחינם.


סיבות לעקירת שן

עקירה היא פרוצדורה דנטלית נפוצה. ראשית נסתכל על הסיבות העיקריות שבגינן רופא שיניים ימליץ על עקירת שן. עקירה היא תהליך בלתי הפיך ולכן תהיו בטוחים שאין לכם ספקות או שאלות לפני שאתם מבצעים את העקירה.

זיהום או נזק - הודות להתקדמות ברפואת השיניים, שיניים עם זיהום נעקרות רק כמוצא אחרון. במקרים רבים עששת בשן מטופלת באמצעות סתימה (שחזור), אפילו אם פיתחת אבצס דנטלי או שהשן נמקית כתוצאה מזיהום ניתן לטפל באמצעות טיפול שורש ולשמר את השן. אם לאחר טיפול שורש עדיין קיים זיהום, ייתכן ויהיה צורך לעקור את השן בכדי למנוע מהזיהום להתפשט לשאר חלקי הגוף דרך זרם הדם. כאשר יש חוסר חומר שן נרחב בשל עששת או חבלה ייתכן ורופא השיניים יוכל להתאים כתר על גבי השן. אולם אם חומר השן הבריא הנותר אינו מספיק כדי לתמוך בכתר השן תצטרך להיעקר.

עקירת שן בחירום - אם לאחר תאונה השיניים שלכם מרגישות משוחררות/ניידות או שאתם חשים כאב חזק, קבעו תור חירום לרופא השיניים. ייתכן שרופא השיניים יבצע עקירת חירום או טיפול אחר, או שיספקו לכם משככי כאבים נאותים ויפנו אתכם לעקירה אצל הרופא הרגיל שלכם.

עקירת שיני בינה - שיני בינה הן השיניים הטוחנות השלישיות, הן מהוות בעיה אצל אנשים רבים כיוון שאין מספיק מקום בלסת כדי להכילן. מצב שבו השן לא בוקעת דרך החניכיים בשל צפיפות השן מכונה שן כלואה. שן יכולה להיות שן כלואה לגמרי - ואז כולה מכוסה חניכיים או שן כלואה חלקית - ואז חלקה מבצבץ. אם שן בינה לוחצת על שן סמוכה זה יכולה לגרום לכאבים ואף נזק לשן הסמוכה הבריאה. במצב כזה מומלץ לעקור את שן הבינה. סיבה נפוצה נוספת לעקירת שיני בינה היא בשל עששת. כיוון ששיניים אלו ממקומות ממש בחלק האחורי של הפה, קשה מאוד לנקות אותן. משמעות הדבר היא ששיניים אלו פגיעות יותר לעששת. אפילו אם העששת לא גורמת לכאב היא יכולה להתפשט בסופו של דבר לשן הסמוכה אם שן הבינה נותרת במקומה. לא כולם נולדים עם סט מלא של 4 שיני בינה, ישנם אנשים ברי מזל שלא נולדים עם שיני בינה בכלל. אם יש לכם אחת או יותר מארבעת שיני הבינה, סיכוי גבוה שיהיה עימן סיבוכים בשלב כלשהו בחיים. עקירת שן בינה עליונה היא קלה יותר לעומת עקירת שן בינה תחתונה כיוון שפעמים רבות השורשים מאוחים יחדיו, דבר המקטין את שטח הפנים. אולם שיני בינה עליונות יכולות להכיל שלושה שורשים בהשוואה לשיני בינה תחתונות המכילות שני שורשים.

מחלה פריודונטלית - פריודונטיטיס היא הצורה החמורה של מחלת חניכיים, שעשויה לגרום לכך שהשיניים נעשות משוחררות. דבר זה קורה כיוון שהמחלה סופגת את הרקמה והעצם סביב השורש, שאחראים להחזקת השן במקומה. אם המחלה לא התקדמה יותר מדי, ייתכן וניתן לטפל בה ולהציל את השן מעקירה. בשלבים מתקדמים יותר, עקירה עשויה להיות האופציה היחידה.

יישור שיניים - אם אתם עוברים יישור שיניים באמצעות סמכים אורתודנטים, ייתכן שתצטרכו קודם לכן לעבור עקירת שן אחת או יותר. עקירות שיניים מפנות מקום בחלל הפה שישמש לתזוזת השיניים. ייתכן שלא תצטרכו לעבור שום עקירות לפני יישור שיניים, אך הדבר תלוי במצב השיניים ובשיטת היישור בה אתם בוחרים.

היפרדונטיה (שיניים עודפות) - ידעתם שחלק מהאנשים נולדים עם שיניים עודפות? במקרים רבים יש לעקור את השיניים העודפות כדי שהשיניים יבקעו למקומן הנכון, מצב זה נקרא היפרדונטיה.

רצינו שתדעו

ברשת מרפאות השיניים הפרטיות השומר, בניהולו של ד״ר ערן שומר, המתמחה בטיפולי שיניים בהרדמה כללית וסדציה עמוקה, מבצעים טיפולי שיניים בטכנולוגיה המתקדמת בישראל ובמחירים ללא תחרות! אצלנו תוכלו לקבל צילום פנורמי להערכת מצב השיניים בפה בשווי 200 שקלים ללא עלות וללא התחייבות. מהרו להירשם לפגישת ייעוץ בחינם.


איך עוקרים שיניים?

תהליך העקירה הוא דיי פשוט ומתבצע לרוב במרפאת שיניים תחת הרדמה מקומית. כלומר אתם לא אמורים לחוש שום כאב אך כן תהיו מודעים לתהליך המתרחש.

לרופאי השיניים יש מגוון כלים מיוחדים המשמשים לעקירת שיניים. השן שלכם יושבת עמוק בתוך מכתש בעצם הלסת המכוסה חניכיים מעל. ישנה רצועה הקרויה הרצועה הפריודנטלית (periodontal ligament) אשר מחזיקה את השן במקומה, ומספקת לשיניים את החוזק הנדרש ללעיסה.

לרוב רופא השיניים משתמש במכשיר הנקרא מניף, שמוחדר כטריז בין השן לעצם כדי לשחררה. לחלופין ייתכן והרופא ינדנד את השן מצד לצד כדי להרחיב את המכתשית. ברגע שהשן משוחררת, הרופא יכול לשלוף אותה החוצה באמצעות צבת. בשל האלחוש לא תרגישו כל כאב אך אתם עשויים להרגיש לחץ בעת תהליך העקירה. עקירה פשוטה אמורה לערוך מספר דקות בלבד.

אם אתם מאוד חוששים מעקירת שן, שאלו את רופא השיניים שלכם אם אתם יכולים לעבור את התהליך תחת סדציה תוך ורידית. זה יגרום לכם לחוש יותר רגועים ולא תזכרו הרבה מהתהליך לאחר מכן.


עקירה כירורגית

במקרה של שן כלואה, בעיקר שיני בינה, עולה צורך בעקירה מסובכת יותר הנקראת עקירה כירורגית. רופא השיניים או הכירורג צריך לחתוך את החניכיים ולעיתים גם להסיר עצם כדי שיוכל לגשת אל השן. לעיתים יש צורך לפצל שיניים גדולות לחלקים כדי שיהיה קל יותר להסירן. עקירה כירורגית יכולה עדיין להתבצע תחת הרדמה מקומית, אך מקרים מורכבים יותר דורשים עקירה כירורגית תחת הרדמה כללית. במקרה בו העקירה מתבצעת תחת הרדמה כללית היא תבוצע על ידי כירורג בבית החולים.

הרדמה כללית יכולה להתאים גם במקרים של ילדים קטנים שצריכים לעבור עקירה או במקרה ואתם זקוקים למספר עקירות. סיבה נוספת שבגינה אתם עשויים להזדקק לעקירה כירורגית לעומת עקירה רגילה, היא אם לא נותר חומר שן כותרתית לקו החניכיים. מצב זה יכול לנבוע מעששת חמורה או בעקבות חבלה. במקרה זה רופא השיניים יחתוך את החניכיים כדי לגשת לשארית שורש השן ולעקור אותו. שיניים שבורות או סדוקות עשויות להיות קשות יותר לעקירה כיוון שיש סיכון שהם ישברו.


הנחיות מיד לאחר עקירת שן

ברגע שהשן בחוץ, רופא השיניים ינקה את מכתשית השן ויוודא שלא נותרו חתיכות עצם בולטות. לאחר מכן הוא ילחץ על צידי קירות המתכשית כדי לעצור את הדימום ולשמור על צורה תקינה של עצם הלסת. בשלב הבא הרופא יבצע תפרים בחניכיים (אם נדרש). זה נורמלי שמבצעים תפרים לאחר חתך בחניכיים, ולעיתים גם לאחר עקירה רגילה. רופאי שיניים משתמשים לרוב בתפרים שנספגים מעצמם לאחר שבוע או יותר. תקבלו חתיכת גזה ותצטרכו לנשוך אותה. זה סופג את הדם ומפעיל לחץ על אתר העקירה. כמו כן, ייתכן ותקבלו חבילת קרח כדי להפחית את הנפיחות. עקבו אחר ההנחיות של רופא השיניים, כיוון שזה יסייע להחלמה.


עקירת שן

האם עקירת שן כואבת?

כמו שהזכרנו קודם לכן, האזור יהיה מורדם לגמרי. אתם תחושו לחץ אך לא כאב. זריקת ההרדמה עשויה להיות מעט מכאיבה אך רופא השיניים יכול להשתמש בג’ל מאלחש לפני כן כדי להרדים את האזור ולצמצם את הכאב כמעט לחלוטין. במקרה הלא סביר שתתחילו להרגיש כאב תיידעו את רופא השיניים מיד. אם אתם חוששים מכאב במהלך הפרוצדורה קבעו עם הרופא סימן לפני התהליך שבאמצעותו תיידעו אותו אם אתם צריכים לדבר. יותר סביר שתרגישו אי נוחות או כאבים לאחר העקירה ברגע שההרדמה תפוג.


כמה עולה עקירת שן?

עלות העקירה משתנה כתלות בגודל ומיקום השן ועד כמה העקירה מסובכת. לדוגמא עקירת שיני בינה או עקירה כירורגית תהיה יקרה יותר לעומת עקירת שן חותכת. זכרו שהעלות משתנה בין רופא לרופא במקרה של רפואת שיניים פרטית, ולכן מומלץ לבצע סקר שוק בייחוד אם אתם זקוקים למספר עקירות. במקרים שבהם העקירה מבוצעת תחת סדציה IV, המחיר אינו כלול במחיר העקירה והוא בתוספת תשלום. אם אתם זקוקים להרדמה כללית זה יעלה משמעותית את מחיר העקירה. עלות עקירת שן תחת הרדמה כללית מתומחרת בהתאם לפרק הזמן שבו תבוצע העיקרה בחדר הניתוח ועלותה אלפי שקלים בודדים.


חלופות לעקירת שן

ככל הנראה תגלו שעקירה היא האלטרנטיבה הכי זולה לעומת טיפולי שורש וכתרים. אך עקירת שן צריכה להיות המוצא האחרון, אין לנסות לבצע עקירה לבד בבית. חוסר שן משפיע על המראה, החיוך ובסופו של דבר עשוי לגרום לפנים להיראות שקועות. כמו כן, חוסר שן עשוי לגרום לקושי באכילה. בטווח הרחוק שיניים סמוכות מועדות יותר לנזק ועשויות להתחיל לזוז דבר הגורר בעיות היגיינה אוראלית.

ככלל, עדיף לשמור על שינייך הטבעיות זמן רב ככל הניתן. אם שן חייבת להעקר עדיף להשלים את החסר מלהשאיר את החלל ריק. טיפול שורש הוא חלופה אפשרית לעקירה. שיניים מלאכותיות כגון תותבות, גשרים ושתלים הם בעלי עלות נפרדת מהעקירה. בטווח הרחוק תגלו שזה יעיל יותר וזול יותר לשמר שן מקורית מאשר לעקור אותה. כך שאם רופא השיניים שלכם בטוח שניתן לבצע טיפול שורש ולהתאים כתר על גבי השן, שיקלו זאת ברצינות, ואל תחליטו על בסיס עלות מיידית בלבד.


החלמה לאחר עקירה

דבר אחד שאנשים רבים חוששים ממנו הוא תהליך ההחלמה וההתאוששות מעקירה. רופא השיניים ימליץ לכם מה לעשות לאחר עקירה. המלצות אלו עשויות להשתנות כתלות במיקום השן, ויש להישמע להנחיות שניתנו מהרופא. כאן אנו מציגים הנחיות ועצות כלליות, ומפרטים למה כדאי לצפות לאחר עקירה.

ש. כמה זמן אורכת ההחלמה?

ת. לאחר העקירה נוצר במכתשית הריקה קריש דם. זה חשוב שהקריש יישאר במקום. אם קריש הדם משתחרר מהמכתשית המכתשית נחשפת וזהו מצב מאוד כואב אשר נקראת “מכתשית יבשה”, מצב זה עשוי לדרוש טיפול דנטלי נוסף. במקרים פשוטים, זמן ההחלמה הממוצע מעקירה הוא 7-10 ימים. לאחר זמן זה החניכיים מחלימות באופן משמעותי וניתן להסיר את התפרים אם אלו לא תפרים הנספגים באופן עצמאי. לאחר שבועיים המכתשית עשויה להיראות כאילו החלימה לגמרי. החלמה מעקירת שיני בינה אורכת קצת יותר זמן, בייחוד אם השן הייתה כלואה ובוצעה עקירה כירורגית. כיוון שהפצע מעקירה זו דורש זמן רב יותר על מנת להחלים. מתחת לפני השטח לוקח לעצם הלסת 6-8 חודשים לעצם לצמוח ולמלא את החלל שנותר במכתשית.

ש. מה אם ארגיש כאב לאחר עקירה?

ת. זה נורמלי לגמריי עבור מטופלים לחוש אי נוחות או כאבים לאחר עקירת שן. רופא השיניים יתן לכם או ימליץ לכם על משככי כאבים מתאימים. אתר העקירה עשויה להיות רגיש ועשויה להיות נפיחות בפנים. אי הנוחות מתחילה לדעוך 2-3 ימים לאחר עקירה. אם אתם חווים כאב ממושך או שהכאב מחמיר לאחר מספר ימים צרו קשר באופן מיידי עם רופא השיניים ייתכן והדבר נובע מזיהום באתר העקירה.

ש. איזה עצות אפשר לציין לצורך החלמה מהירה?

ת. הקפדה על טיפול נכון לאחר עקירת שיניים יכולה לזרז את ההחלמה ואת פרק הזמן שיקח לכם לחזור לעצמכם. ב- 24 השעות הראשונות לאחר עקירת שן מומלץ: לנשוך גזה בהתאם להנחיות, ליידע את רופא השיניים אם הדימום אינו פוסק או פוחת, להימנע מצחצוח חזק או שימוש במי פה, להימנע מצחצוח אזור העקירה, להימנע ממשחק עם הלשון או האצבע באתר העקירה, להימנע ממאכלים חמים כיוון שהם עשויים למוסס את קריש הדם, להפסיק עישון או שתייה עם קש – כיוון שהללו עשויים לשלוף את קריש הדם. השאירו את הראש מורם בעת שכיבה, נוחו והימנעו מפעילות מאומצת, תשקלו לקחת יום או שניים מחלה לתת לגופכם להתאושש. 24 שעות לאחר העקירה אתם יכולים לגרגר מים עם מלח כדי לחטא את הפה. המיסו חצי כפית מלח בכוס מים וגרגרו בעדינות בחלל הפה. בימים שלאחר העקירה מומלץ לדבוק במאכלים רכים ולאכול בצד הנגדי לעקירה. אם עברתם עקירות מרובות ייתכן ורופא השיניים ימליץ לכם על דיאטת נוזלים. ייתכן ותדרשו להקפיד על כך עד שבוע לאחר העקירה. שתו הרבה מים כדי לסייע להחלמה. ברגע שהחלמתם לגמרי, הקפידו על היגיינה אורלית נאותה כדי לצמצם את הסיכוי שתצטרכו עקירה או טיפול דנטלי נוסף בעתיד.

pointer arrow

הדרך לחיוך המושלם מתחילה כאן!