הרשמו למבצע
background image
חשוב לדעת

מי מתאים? אנשים הסובלים מזיהום
כמה עולה? תלוי בסוג הטיפול
זמן החלמה- מהיר יחסית
איך למנוע? ביקורות תכופות אצל הרופא

מורסה בשן | מוגלה בחניכיים | אבצס דנטלי

חשוב לדעת

מי מתאים? אנשים הסובלים מזיהום
כמה עולה? תלוי בסוג הטיפול
זמן החלמה- מהיר יחסית
איך למנוע? ביקורות תכופות אצל הרופא

אם אתם חושדים שאתם או ילדכם סובלים מאבצס דנטלי (מורסב בשן), אתם ודאי תוהים איך מטפלים במצב זה. אבצס בפה הוא מצב רפואי רציני הדורש טיפול מהיר ובזמן. אבצס דנטלי עשוי לגרום לכאבים חמורים, דבר שיניע אתכם לחפש פתרון במהרה. למרבה המזל רופא השיניים יוכל לתת טיפול מהיר למצב, כולל מתן של אנטיביוטיקה אם הזיהום הוא חמור ולכן חשוב לאבחן אם מקור האבצס הוא מהחניכיים או מהשן, במקרה שהמקור מגיע מהשן האבצס הוא דנטלי.

רצינו שתדעו

ברשת מרפאות השיניים הפרטיות השומר, בניהולו של ד״ר ערן שומר, המתמחה בטיפולי שיניים בהרדמה כללית וסדציה עמוקה, מטפלים בבעיות שיניים שונות כולל בטיפולי חניכיים מורכבים וגם בניקוז אבצס דנטלי ומוגלה בחניכיים במקצועיות רבה ובמחירים ללא תחרות! והחודש, תוכלו לעבור צילום פנורמי בשווי 200 שקלים להערכת מצב הפה ללא עלות וללא התחייבות. מהרו להירשם לפגישת ייעוץ בחינם.


מהו אבצס בפה?

אבצס דנטלי הוא מצב שבו נוצר כיס מוגלה בשל זיהום חיידקי הגורם לפירוק של רקמה. בדרך כלל מצב כזה מתבטא כאבצס בחניכיים. אבצס יכול להתפתח בחלקים שונים בגוף והוא דרך טבעית של הגוף לחסום את הזיהום מלהגיע לאזורים אחרים. התוצאה היא הצטברות של מוגלה שעשויה להיות מאוד מכאיבה. אבצס בחלל הפה יכול לנבוע מהשיניים או מהחניכיים. אבצס דנטלי בפה יכול לפגוע במערכת הפריודונטיום (מערכת התמיכה של השן), כולל בעצם הלסת ולגרום לנזק בלתי הפיך. בחלק מהמקרים יהיה צורך בעקירת השן המעורבת. באמצעות הבנת המצב והסימפטומים של אבצס שנפרט עליהם בהמשך, תדעו לחפש עזרה מקצועית ולטפל במצב בהקדם, ובכך להפחית את הסיכויים לזיהום נרחב וסיבוכים.

ישנם שלושה סוגים עיקריים של אבצס בחלל הפה: חניכי, פריודנטלי, ופריאפאיקלי. הגורם המבדיל בין הסוגים השונים הוא המיקום בו מתפתח האבצס בפה. להלן סוגים של אבצס דנטלי:

אבצס חניכי - אבצס בחניכיים נוצר על פני שטח החניכיים באזור החיבור בין החניכיים לשיניים. בעיני חלק מהאנשים אבצס בחניכיים דומה לפצעון (חצ’קון) בחניכיים. אבצס זה הוא לרוב תוצאה של נזק לחניכיים ממקור חיצוני, דוגמא אוכל הנלכד באזור. כמו כן, אתם עשויים לחוות אבצס בפה בעקבות פציעה של החניכיים לדוגמא: באמצעות קיסם. אם מגלים את המצב בשלב מוקדם, דיי קל לטפל בו. אם המצב נותר ללא טיפול הוא עשוי להתקדם ולהתפתח לאבצס פריודנטלי וליצור נזק אוראלי גדול.

אבצס פרידונטלי - בניגוד לאבצס חניכי, אבצס פרידונטלי (מוגלה בחניכיים) מתרחש באזור עמוק יותר של החניכיים, בכיסים. כיוון שאין למוגלה כיצד להתנקז לרוב היא תתפשט לאזורים של רקמות סמוכות והעצם.

אבצס פריאפיקלי - אבצס פריאפיקלי מתחיל בשן עששתית. סוג של אבצס זה מתחיל ברקמת המוך כתוצאה מעששת עמוקה בתוך השן. ברגע שהעששת פרצה את השכבות המגנות של האמייל והדנטין, החיידקים פולשים אל מוך השן. מוגלה מזיהום זה עשויה להתבטא באזור החניכיים בדומה לאבצס חניכי, אך לרוב היא נוטה לערב רקמות סמוכות.

אבצס בשן בינה - ציסטה בשן בינה הוא מקרה נפוץ של אבצס פריאפיקלי, כיוון שהשיניים האלו נמצאות ממש מאחור וקשה לנקות אותם. כמו כן, גם לרופא השיניים קשה לעיתים לזהות עששת בשיניים אלו ולטפל בהן בשל מיקומן.

רצינו שתדעו

ברשת מרפאות השיניים הפרטיות השומר, בניהולו של ד״ר ערן שומר, המתמחה בטיפולי שיניים בהרדמה כללית וסדציה עמוקה, מטפלים בבעיות שיניים שונות כולל בטיפולי חניכיים מורכבים וגם בניקוז אבצס דנטלי ומוגלה בחניכיים במקצועיות רבה ובמחירים ללא תחרות! והחודש, תוכלו לעבור צילום פנורמי בשווי 200 שקלים להערכת מצב הפה ללא עלות וללא התחייבות. מהרו להירשם לפגישת ייעוץ בחינם.


שלבים של אבצס בפה

את השלבים השונים של ציסטה בשן מחלקים לשלושה חלקים:

עששת בשן - זהו השלב הראשון של אבצס בשן. הצטברות של חיידקים על גבי השן בצורת פלאק. הפלאק מעכל את אמייל השן ונוצר חור. החיידקים ממשיכים וחודרים אל שכבת הדנטין. ברגע שחיידקים עוברים את שכבת הדנטין הם מגיעים אל מוך השן, זוהי ההתחלה של אבצס בשן.

מוך מודלק - השלב השני, הוא זיהום של מוך השן הקרוי פולפיטיס (pulpits). כעת החיידקים נמצאים במוך השן והופכים אותו למודלק. עצבים מתחילים למות ומערכת החיסון שנלחמת בזיהום יוצרת דלקת. מוגלה נוצרת סביב השורש של השן המתה, וגורמת לאבצס דנטלי.

התפשטות הזיהום - אם האבצס בשן מגיע לשלב השלישי הזיהום מתפשט לחלקים נוספים בפה. האבצס מכרסם עצם ועשוי להתפשט לאורך הלסת. אם המצב לא מטופל הוא עשוי להיות קטלני.


מורסה בשן | מוגלה בחניכיים | אבצס דנטלי

גורמים לאבצס בחלל הפה

הפה שלנו מכיל חיידקים באופן טבעי, כאשר לא מקפידים על היגיינה, החיידקים הללו יוצרים פלאק על גבי השן והחניכיים. זיהום של השן מתחיל בכך שחומצה המופרשת על ידי החיידקים בפלאק מתחילה לגרום לעששת בשן או לפגוע בחניכיים. כפי שהוזכר לעיל לרוב האבצס מקורו בשן עששתית שלא טופלה והזיהום מתפשט. אפשרויות נוספות לזיהום הן: מחלת חניכיים, שן סדוקה, טראומה, סיבוכים של פרוצדורות דנטליות למשל בטפולי השתלות שיניים, טיפול שורש או עקירות, צחצוח אגרסיבי ומזון שנלכד בין השן לחניכיים.

אנשים עם היגיינה אוראלית לקויה חשופים יותר לאבצס בחלל הפה כיוון שיש הצטברות של פלאק. כל פציעה או ניתוח יכולים להגביר את הסכנה לאבצס כיוון שזה חושף את השן או את החניכיים לחיידקים. נוסף על כך, אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת הם בסיכון מוגבר להתפתחות זיהום דנטלי שיתפתח לאבצס. מערכת החיסון מושפעת ממחלות רקע רבות בין היתר סכרת. מצבים רפואיים נוספים כמו טיפול כימותרפי יכולים לפגוע ולהחליש את מערכת החיסון הטבעית של המטופל. ועל אף שאף אחד מן המצבים הללו לא מוביל באופן ישיר לאבצס, הם מהווים גורמי סיכון לזיהום.


סימפטומים של מורשה בשן

לרוב, הסימפטומים של זיהום אינם עדינים. סימפטומים של אבצס דנטלי עשויים לכלול כאב חזק וקשיי אכילה. באופן ספציפי אבצס דנטלי כולל סימפטומים כגון: כאב מתמשך, כאב דוקר או פועם, כאב בניקוש על השן, כאב מוגבר בשתייה או אכילת מאכלים חמים או קרים, אי נוחות מוגברת בסגירת הפה או במהלך הלעיסה, ריח רע, טעם מר כתוצאה ממוגלה המתנקזת דרך הפתח של המורסה, ריח רע בשל זיהום, נפיחות ואדמומיות בחניכיים או בפנים, דימום מהחניכיים, שן משוחררת או שן שעברה שינוי צבע (שן שחורה), ונפיחות בגודל אפון בחלל הפה.

סימפטומים רציניים יותר של אבצס דנטלי שעשויים להצביע על סיבוכים כוללים:חום, כאב ראש, בחילה, שלשול, נפיחות בבלוטות הלימפה, כאב מקרין ללסת, לאוזן או לצוואר באותו הצד של השן המעורבת, קושי בפתיחת הפה – נקרא טריזמוס, קושי לנשום או לאכול – קושי לאכול מכונה דיספאגיה וגם חולשה כללית.

סימפטומים אלו של זיהום בשן עשויים להופיע בצורה פתאומית תוך מספר שעות ואתם עשויים למצוא את עצמכם חווים כאב מייסר. מטופלים עשויים לחוות כאבים שחולפים, ואז קל להניח שהבעיה נפתרה, אך זה לא המצב. מוך השן לא יכול לרפא את עצמו וברגע שהעצב נפגע לא תחושו יותר כאב. רק ברגע שהכאב יתפשט דרך השן הנמקית אל הרקמות הסובבות, הסימפטומים יחזרו. בשלב זה הנזק שהתרחש הוא נחרב יותר. כדי להימנע מסיבוכים, מומלץ לבקר אצל רופא השיניים ברגע שאתם חווים סימפטומים של זיהום בשן אפילו אם הם חולפים מעצמם.


אבצס אוראלי אקוטי לעומת כרוני

אבצס דנטלי עשוי להופיע כבליטה בגודל אפון או ככיס מוגלתי בחניכיים. הסימפטומים שתוארו מעלה הם סימפטומים של אבצס אקוטי. הזיהום מתפשט מהר ובדרך כלל גורר אי נוחות וכאבים למטופל. אבצס דנטל כרוני לעומת זאת, גדל בהדרגה ובדרך כלל אינו גורם לכאב כלל. המטופל לא יהיה מודע לנוכחות האבצס וצילום רנטגן יוכל לזהות את המצב. בדרך כלל מדובר באבצס פריאפיקלי שמתפשט דרך שורש השן לסביבה הסמוכה. בסופו של דבר נוצרת תעלה דרך העצם והרקמה הנקראת פיסטולה או סינוס טרקט, דבר זה מאפשר למוגלה להתנקז, זה נראה כמו פצעון בפה. אם אתם חשים סימפטומים דומים או סימפטומים אחרים של אבצס דנטלי, מומלץ לבקר ולהתייעץ עם רופא השיניים. אם יש לכם מוגלה המתנקזת דרך פיסטולה, אתם תדעו כי זה יוצר טעם רע.


איך נראה אבצס דנטלי?

אם חיפשתם תמונות באינטרנט של אבצס דנטלי, זכרו שלא כל המקרים נראים חיצונית, אז אל תדחו את הביקור אצל רופא השיניים רק כי לא רואים בעין סימנים של דלקת. בחלק מהמקרים אבצס מתבטא כנפיחות קטנה בתוך הפה, במקרים אחרים הזיהום עשוי להתבטא כנפיחות גדולה של הפה או הפנים. חלק מהתמונות של אבצס דנטלי עשויות להיות מטרידות, אך אם אתם מזהים סימפטומים של אבצס דנטלי קחו נשימה עמוקה, תירגעו וצרו קשר עם רופאי השיניים שלנו שיטפלו במיומנות במצב. תקבעו עם רופא השיניים בדחיפות, כיוון שאינכם רוצים להיות אחד מאלפי אנשים שמאושפזים בבית חולים כל שנה בגלל אבצס דנטלי.


איך למנוע אבצס?

ביקורות תכופות וקבועות אצל רופא השיניים יפחיתו את הסיכון להתפתחות אבצס דנטלי. הקפדה על היגיינה אוראלית נאותה חשובה כדי להפחית את הסיכויים להתפתחות אבצס. ישנם צעדים פשוטים שיש לנקוט כדי לשמור על בריאות השיניים והחניכיים בהם:

  1. צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחה שמכילה פלואוריד ושימוש בחוט דנטלי או מברשות בין שיניות לפחות פעם ביום.

  2. הימנעות מצריכת משקאות ממותקים וחטיפים בין ארוחות או לפני השינה.

  3. כאשר זה מתאפשר לצחצח מיד לאחר צריכת מזון או משקאות סוכריים או פחמימות.

  4. ביקורות קבועות אצל רופא השיניים לפחות פעמיים בשנה לאיתור מפגעים בשיניים, למשל, אם יש לכם שן שפיתחה עששת, ניתן לטפל בה באמצעות סתימה (שחזור) ועוד לפני שמוך השן מזדהם וגורם לאבצס. ביצוע סתימה הוא עדיף על טיפול שורש, ולכן ביקורים אצל רופא השיניים הם חשובים כדי לעצור תהליכים בזמן.


טיפול באבצס דנטלי

אתם בטח תוהים איך נפטרים מאבצס דנטלי מבלי ללכת לרופא השיניים. אז בפשטות, לא ניתן להיפטר מאבצס דנטלי בצורה בטוחה מבלי ללכת לרופא השיניים. אחד הדברים שרופא השיניים יעשה תחילה זה לנקז את האבצס, דבר שלא ניתן לבצע בבית. כאב מאבצס דנטלי יכול להיות עוצמתי עד כדי כך שהמטופל לא יוכל לאכול, במקרה כזה חשוב לפנות לטיפול שיניים בחירום. אפילו אם הכאב מהאבצס הוא נסבל, מומלץ לבקר את רופא השיניים בהקדם כדי להימנע מנזק נוסף וסיבוכים בהמשך. אם יש לכם קושי לבלוע או לנשום, חום גבוה או נפיחות בפנים צלצלו למד”א או גשו מיד למיון. אלו סימנים שהזיהום התפשט מהשן אל עצם הלסת ואתם צריכים טיפול דחוף. המטרה הראשונה כמו בכל אבצס היא ניקוז המוגלה שהצטברה והסרת מקור הזיהום. השיטה לביצוע הפעולה תלויה במיקום ובסוג האבצס. יתכן ורופא השיניים יתחיל בצילום רנטגן כדי לקבוע עד כמה האבצס התפשט וכדי להחליט לגבי הטיפול הנדרש.

הטיפול באבצס חניכי הוא דיי פשוט. ייתכן והאבצס משחרר מוגלה בעת הפעלת לחץ, בדומה לפצעון בעור. אל תנסו זאת בבית, רופא השיניים ינקז את האבצס החניכי בבטחה וביעילות. לאחר מכן רופא השיניים ינקה את שאריות הזיהום מתוך האבצס באמצעות מכשור מיוחד. במקרים אחרים ייתכן והרופא יאלץ לבצע חתך קטן בחניכיים כדי להגיע אל האזור המזוהם. בהינתן והזיהום לא התפשט למבנים פריודונטליים, ייתכן ולא יידרש טיפול נוסף, לעיתים תינתן אנטיביוטיקה כדי לסייע בתהליך ההחלמה.

אם יש לכם אבצס חניכי שהתפוצץ מעצמו, תגלו שהכאב פוחת לאחר שהלחץ משתחרר. אולם זה לא אומר שהזיהום חלף. לכן מומלץ לגשת לרופא ולוודא שהאזור נוקה היטב. כאשר נוצרת פיסטולה בחניכיים בשל אבצס פריודונטלי, רופא השיניים יחדיר דרך החור חומר ויבצע צילום רנטגני שבאמצעותו ניתן יהיה לקבוע את מקור הזיהום.

טיפול שורש - אבצס פריאפיקלי מטופל פעמים רבות באמצעות טיפול שורש. טיפול זה כולל קידוח מהכותרת פנימה כדי להגיע על לשכת המוך ותעלת השורש. המוגלה מתנקזת דרך חלל זה ולאחר מכן האזור מנוקה ומחוטא. טיפול שורש מטפל ביעילות באבצס פריאפיקלי. רופא השיניים משתמש בפוצרים קטנים בתהליך, זהו תהליך יעיל אך עדין ועשוי לקחת זמן מה. הרבה פעמים טיפול שורש דורש מספר פגישות בייחוד עם השן המזוהמת היא שן טוחנת כיוון שהיא בעלת מספר שורשים ותעלות. בין הפגישות רופא השיניים יחבוש את החלל במשחה ויכסה בחומר סתימה זמני. בפגישה האחרונה רופא השיניים יסיר את הסתימה הזמנית ויוודא שאין עדות לזיהום שנותר. בהינתן שהזיהום חלף הרופא יבצע את סתימת השורש. כתלות בכמות ההרס הכותרתי לעיתים נדרש כתר דנטלי לאחר הטיפול שורש. רוב הרופאים ישתמשו בסכר גומי בעת ביצוע טיפול שורש כדי לבודד את השן המטופלת. הסכר מותאם על גבי השן ומטרתו לשמור על יובש, כמו כן למנוע זליגת חומרים כימיים לחלל הפה.

תרופות לאבצס דנטלי - אם אבצס חניכי מאובחן מוקדם קל להחלים ממנו. לאחר טיפול באבצס דנטלי ייתכן ויוותר כאב שיכול להיות מטופל באמצעות משככי כאבים שניתן לרכוש ללא מרשם. בנוסף למשככי כאבים הרופא ינחה אתכם לנוח ולאכול מאכלים רכים עד להחלמה המלאה.

אנטיביוטיקה לטיפול במורסה בשן - כתלות בחומרת האבצס ייתכן והרופא ינפק מרשם לאנטיביוטיקה כדי לטפל בזיהום. אנטיביוטיקה תינתן בדרך כלל כאשר למטופל יש חום או סימנים המצביעים על כך שהזיהום התפשט. משתמשים לרוב באנטיביוטיקה מסוג באמוקסיסלין, קלינדמיצין ומטרונידזול.

עקירות - אם האבצס לא מטופל עשויים להופיע סיבוכים משמעותיים שעלולים להוביל לעקירה. במקרים של אבצס פריאפיקלי ואבצס פריודונטלי, אם הזיהום התפשט לעצם הלסת או לליגמנט הפריודנטלי יתכן ויהיה הכרחי לעקור שן אחת או יותר. עקירה היא הפתרון האחרון, אך היא תבצע רק אם הרופא חושב שהזיהום התפשט וגרם לספיגת עצם נרחבת, ולא נותרה תמיכה לשן. במקרה של אבצס פריודונטלי מבצעים תחילה ניקוי עמוק של כיס החניכיים לצד צילום רנטגני שיבחן את היקף הזיהום. אבצס יכול לגרום לשן להיות משוחררת, במקרים אלו עקירה עשויה להיות האופציה היחידה. עקירה עשויה להיות אפשרות גם במקרים של זיהום חוזר לאחר הסרת אבצס או בשן שעברה כבר טיפול שורש. הטיפול באבצס מבוצע לרוב תחת הרדמה מקומית. אם נדרש טיפול נרחב ייתכן ותבוצע הרדמה כללית.

pointer arrow

הדרך לחיוך המושלם מתחילה כאן!